Gebruik

Doelgroep

Sherlock Holmes Met Loep

Sherlock Holmes Met Loep

Loepen worden voor vele doeleinden beroepsmatig gebruikt. Er zijn een aantal vakgebieden waar het vergrootglas van oudsher veel gebruikt wordt, net name als het gaat om (de handel in) edelstenen, filatelie (postzegels verzamelen), drukwerk, fotografie, horlogemakers, oogheelkunde en tandheelkunde. Ook maken biologen en geologen veelvuldig gebruik van een vergrootglas. Misschien wel één van de bekendste gebruikers is de bekende detective Sherlock Holmes. Toch wordt een vergrootglas het meest gebruikt als leesloep. Er zijn dan ook veel loepen die speciaal voor lezen gemaakt zijn, bijvoorbeeld een leesliniaal. Een standloep kan hier ook prima voor worden gebruikt, voor bijvoorbeeld kaartlezen.

Welke loep voor welke toepassing?

Een loep om te lezen heeft over het algemeen een minder grote vergroting dan een loep om iets te bestuderen.

De ideale leesloep vergroot 2 tot 3 keer. Hierdoor behoudt u een goed overzicht over de pagina en kunt u het zinsverband van woorden beter volgen.

Een loep met een vergroting van bijvoorbeeld 10x of hoger, is meer bedoeld om kortstondig iets van zeer dichtbij te bestuderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een juweliersloep. Een juweliersloep kan ook worden gebruikt voor het bekijken van drukwerk, maar dit is dan niet om het te lezen, maar om de afdrukkwaliteit ervan te beoordelen.

Voor het bestuderen van platte objecten, zoals foto’s, postzegels of stoffen, is een opzetloep erg handig. De lens heeft een vaste afstand tot de voet van de loep. Hierdoor is het beeld altijd scherp.